Snart är det dags för årets naturvårdsbränningar

Heden på Kullens havsbad och Väsby strandmark är en gammal kulturprodukt och hävd är en förutsättning för bevarandet. Erfarenheter i Halland visar att lämplig skötselmetod är bränning innan växtsäsong. I samma län genomförs årligen under våren ett 100-tal naturvårdsbränningar av ljung- och gräsmarker för att motverka igenväxning. Bränning är en traditionell och mycket effektiv metod för att gynna biologisk mångfald knuten till öppna, torra sandmarker där vegetationen inte är helt marktäckande. Många blommande örter och blombesökande insekter är beroende av sådana miljöer. Därför har länsstyrelsen beslutat att utföra naturvårdsbränning på dessa hedar.

Naturvårdsbränningarna är planerade att utföras vecka 13 2012, men det kan ändras då bränningarna är väldigt väder beroende.  För ändamålet anlitas en etablerad bränningsledare från Halland med lång erfarenhet som tillsammans med länsstyrelsens arbetslag kommer vara brandvakter bakom elden.

En stund fram på förmiddagen brukar vara en lämplig tidpunkt för själva antändningen. Bränningarna tar en dag att utföra och brandvakter stannar kvar tills ingen synlig rök finns. Räddningstjänsten är informerad och anmälan sker även strax innan arbetet påbörjas.

 

Mattias Geyer

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.